Rūjiena.lv

Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra Valmieras konsultāciju birojs rīko pieredzes apmaiņas pasākumus bioloģisko saimniecību speciālistiem un vadītājiem!

2019-03-04

Aicinām uz mācību programmām, kuras notiks divas dienas: 11. martā un 13. martā. Pēc dalībnieku izvēles – var pieteikties un abām vai vienu dienu.

11. martā apmeklēsim z/s “Sopuļi” Gulbenes novada Litenes pagastā. Iepazīsimies ar saimnieka pieredzi bioloģiski audzētu gaļas liellopu realizēšanu vaislai un gaļas produkcijas iegūšanai. Saimnieks dalīsies pieredzē arī par interesantu, pašu veidotu tūrisma objektu, kas piesaista saimniecībai arī citu interešu pārstāvjus.

Savdabīgu attīstības ceļu realizē bioloģiskā saimniecība “Pededzes” ( Litenes pagasts). Saimniecībā audzē garšaugus un ārstniecības augus. Tie ir tā sauktie ‘nišas” produkti ar augstu pievienoto vērtību. Saimniecībā nodarbojās ar dēstu audzēšanu un biškopību. “Pededzēs” gatavos produktus dažādus produktus: kaltēto garšaugu maisījumus, zāļu tējas, dažādus medus produktus. Tos saimnieki pārdod tiešajā tirdzniecībā un aptieku ķēdēs. Saimniece pēc pašas receptūras gatavo sejas krēmus uz bišu vaska bāzes. Šajā saimniecība organizēsim nelielu praktisko darbnīcu, lai iegūtu zināšanas par ārstniecības augu un garšaugu maisījumu pagatavošanas nosacījumiem.

Kā trešo, apmeklēsim SIA "Pakalnieši" (Stradu pagasts). Kopš 2009. gada uzņēmums nodarbojas ar bioloģiskā piena ražošanu . 2012. gadā, tika nolemts reģistrēties kā piena produktu pārstrādes mājražotājiem. Šobrīd uzņēmumā strādā pati īpašniece- Ineta Dambrova, viņai ir liela pieredze sieru un citu piena pārstrādes produktu gatavošanā. Uzņēmums nodarbina 4 darbiniekus, kuri izgatavo 24 dažādu veidu sierus un sviestu ar garšaugu piedevām.

Dienas nobeigumā apmeklēsim SIA Tirzas muiža ( Tirzas pagasts)- bioloģiskās gaļas un piena ražošanas saimniecību, kas apsaimnieko 115 ha un aprūpē 80 nobarojamos liellopus. Iepazīsimies ar produkcijas pirmapstrādi, fasēšanas un realizācijas organizēšanu. Paredzēta pārstrādes ceha apskate.

13. martā: Apmeklēsim bioloģisko saimniecību ‘Lejas Suces’ , kurā audzē visdažādāko sugu lauksaimniecības dzīvniekus- aprūpē 200 putnu, trušus, aitas, govis un cūkas. Amatas novada Nītaures pagasta "Lejas Sucēs" pie Sanitas Lemieses uzzināsim par bioloģisko saimniecību kooperācijas attīstību un izaicinājumiem. Kopā ar vīru Ēriku viņa audzē arī bioloģiskos dārzeņus un darbojas kooperatīvā "Zaļais grozs”.

Skujenē apmeklēsim bioloģisko zemnieku saimniecība "Indrāni". Produktus , kurus pārstrādājot iegūst izcilus saldumu, tējas un garšaugus, saimniece iegūst savā dārzā, pļavā un mežā. Tiek audzēti dārzeņi un ogas.

Pēcpusdienā apmeklēsim divus atpazīstamus un populārus uzņēmumus! SIA Latvijas ķiploks Raunā- bioloģiski audzēto ķiploku platības katru gadu palielina, ir sasniegts mērķis – izveidots ķiploku pārstrādes uzņēmums. Ir izveidots zīmols “Latvijas Ķiploks”, kas ražo produktus ar augstu pievienoto vērtību.

SIA “LatNature” Raunas novadā ir bioloģiski audzētu dārzeņu pārstrādātāji. Saimniece Zane Krēsliņa-Plētiena jau vairākus gadus strādā pie dārzeņu apstrādes un pārstrādes dabīgos našķos. Vieni no pirmajiem produktiem bija dabīgie čipsi, kuri tika pagatavoti lēni kaltējot dārzeņus, bet idejām netrūkstot tiem drīz pievienojās – dārzeņu cepumi, augļu rullīši, un dārzeņu trifeles. Uzņēmumam ir liela pieredze nišas produktu ražošanā un tirdzniecībā.

Pieteikšanās mācībām līdz 8.03.2019. pa telefonu 29188612, vai elektroniski daiga.silina@llkc.lv

Valmieras Lauku konsultāciju biroja vadītāja Daiga Siliņa